Tips om buiten te freerunnen in de winter

Tips om buiten te freerunnen in de winter

Zoals als jullie weten zijn alle freerun/parkour gyms, indoor trampolineparken en andere binnen sport gelegenheden gesloten, geen indoor plek is meer open om je freerun tricks te oefenen. Dit komt omdat er door de COVID maatregelen binnen niet gesport mag worden. Het is juist heel erg belangrijk dat je blijft sporten. Als je fit bent heb je minder kans om ziek te worden en als je toch ziek wordt kan je lichaam zich sneller herstellen.

Het is natuurlijk heel jammer dat je niet binnen kunt freerunnen, maar dat brengt de sport wel weer naar buiten. De sport freerunning is buiten ontstaan en zal ook altijd een buitensport blijven, natuurlijk kan je een buitensport ook binnen oefenen, maar buiten blijft het, het leukst. Niets is leuker dan challenge vinden in jouw eigen buurt en deze proberen te halen. Elke keer als je weer bij deze spot komt zie je weer nieuwe uitdagingen en omdat je beter wordt, worden de uitdagingen ook steeds moeilijker.

Vorige keer dat Nederland in lokedown ging, was het al bijna voorjaar, hierdoor konden we gelukkig heel veel buiten trainen en zelfs lessen geven! Nu is dat helaas veel moeilijker te organiseren, maar waar ligt dat dan aan? Zelf ben ik heel erg veel wezen freerunnen de afgelopen tijd buiten, maar je moet echt goed zoeken naar plekken die geschikt zijn. Ik zal je hieronder laten zien waar je op moet letten en tips geven hoe je toch veilig kan freerunnen.

Waar moet je op letten als je buiten traint in de winter?

  • De grond droogt heel erg langzaam op. Het gras blijft nat en houten obstakels ook. Goed uitkijken dat je niet uitglijdt!
  • Het is koud, kleed je warm aan, maar wel met kleren waar je makkelijk in kan bewegen. Als je eenmaal goed in je training zit heb je helemaal geen last meer van de kou.
  • Het wordt vroeg donker, rond 16:30 begint het al donker te worden. Je moet dus op tijd beginnen, als je 2 uur wilt trainen moet je dus 14:30 beginnen. Freerunnen in het donker kan wel, maar is heel moeilijk omdat je niet meer goed kan zien waar je land en dat maakt het een beetje gevaarlijk.
  • Regen, regen, regen. De kans dat het gaat regenen zit er altijd in helaas. Check goed of het gaat regenen, zodat je je daar op kan kleden. Als het regent betekend het niet gelijk dat je niet kan freerunnen.

 

Tips om veilig buiten te freerunnen:

  • Train meer flow en minder impact. Probeer aan te passen aan je omgeving en te kijken naar wat je wel kunt doen in plaats van naar alles wat je niet kunt doen. Zeker als het regent of net heeft geregend is het beter om flow te oefenen.
  • Regen? Zoek een overdekte spot. Vaak onder een brug, viaduct, treinstation of bij het winkelcentrum is er wel een overdekte spot te vinden. Zo kan je toch nog lekker trainen.
  • Controleer altijd goed je omgeving. Kijk of er geen dingen los zitten of heel erg glad zijn, zodat je niet opeens voor verassingen komt te staan.

 

Zoals je ziet proberen moet je op heel veel dingen letten als je buiten gaat freerunnen. Wij hebben allemaal verschillende locaties en dan is het niet te doen om bij elke locatie bijvoorbeeld een overdekte spot te vinden en omdat de kans is dat er dan een ongeluk gebeurt veel groter is hebben besloten om het niet door te zetten.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips om ondanks de lokedown in de winter toch nog veilig kan freerunnen buiten! Van stil zitten ga je nooit een dubbele salto leren ?

Een voorbeeld van een goed gelukt winter freerun sessie: