Hoe win ik een freerun wedstrijd?

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen heb je bij freerunwedstrijden 2 verschillende disciplines. Speed en style. In deze blog ga ik je alles vertellen hoe je een goede freerun run kan maken voor de discipline style.

Waar word je op beoordeeld bij een freerun wedstrijd?

Tijdens de wedstrijd wordt je op verschillende dingen beoordeeld. Vaak zijn het 5 dingen. Flow, moeilijkheidsgraad, uitvoeringen en creativiteit/originaliteit. Ik ga voor jullie een beetje uitleggen wat er met deze woorden bedoeld wordt en zal ik uitleggen hoe je dit kunt toepassen.

  1. Flow

Bij flow gaat het erom om zo vloeiend mogelijk te bewegen en al je bewegen er natuurlijk uit te laten zien, zo mooi mogelijk jouw tricks laten zien. Iedereen heeft zijn eigen manier van bewegen, zijn eigen flow. Er zijn veel freerunners die dezelfde tricks doen, maar bij iedereen ziet die er anders uit, probeer jezelf hiermee te onderscheiden van de rest!

  1. Creativiteit/originaliteit

Op de set-up die er staat zijn altijd standaard bewegingen waarvan je zeker weet dat iemand dat gaat doen, misschien heeft de maker van het parcours wel bedacht hier kunnen de freerunners deze en deze trick wel doen. De kunst is nu om juist die dingen niet te doen die de jury verwacht. Het parkours is op honderden verschillende manieren te gebruiken, aan jou de kunst om het parkour te gebruiken op een manier die niemand anders doet. Je kunt ook jezelf onderscheiden in tricks die niemand anders doet, maar alleen jij!

  1. Moeilijkheidsgraad

Deze spreekt best wel voor zich, hoe moeilijker de trick, hoe meer punten. Het is wel belangrijk dat je goed uitkijkt als je op deze categorie in gaat zetten. Vaak gaan freerunners hun moeilijkste trick doen die ze niet altijd helemaal goed landen en blesseren ze zichzelf of landen ze niet netjes, dit gaat hten kosten van hun flow en uitvoering. Wees dus slim en kies moeilijke tricks die je altijd kan landen en als je geen moeilijke tricks kan speel dan in op de andere 3 categorieën.

  1. Uitvoering

Bij de uitvoering gaat het erom hoe jij je tricks doet en of je de tricks goed land. Kan je direct door met je run of moet je eerst nog even een stapje extra zetten (stumble)? Het is dus belangrijk dat je, je tricks zorgvuldig kiest zodat je echt altijd weer door kan gaan met je run.

Nu heb je een beetje een idee waar je op moet letten als je aan een freerun/parkour wedstrijd meedoet en een style run moet maken, maar hoe ga je dit oefenen en in de praktijk toepassen?

Belangrijk is dat je vaak oefent om een run te maken, alles wat je vaak doet word je beter in. Dat is hier ook bij. Als je gaat trainen, train niet alleen enkele sprongen en tricks, maar probeer alle tricks achter elkaar te zetten totdat je een mooie run hebt. Oefen deze run net zolang totdat alles vloeiend is, netjes geland en probeer er nog iets extra’s origineels aan toe te voegen.

Het is slim om je run te filmen, want je wilt natuurlijk dat je run perfect op beeld staat en je kan dan ook zien wat je goed doet en wat je kunt verbeteren. Het enige nadeel is dat je daarbij wel een geduldige vriend/vriendin nodig hebt.

Tijdens een wedstrijd heb je vaak maar heel weinig tijd en is het heel erg druk op het parkours. Het is dus belangrijk dat je al een beetje een plan hebt voordat je naar de wedstrijd toe gaat en dat je al weet hoe je een goede freerun run kunt maken!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en dat jullie veel freerun wedstrijden gaan winnen!