De ideale freerunschoen
Wat zijn goede freerunschoenen?
Als je gaat freerunnen heb je eigenlijk niet veel nodig om de veste tricks te doen. Het kan overal, je hoeft niet speciaal bepaalde materialen te hebben. Het is wel handig als je geschikte schoenen hebt, omdat we veel gebruik maken van onze voeten. We springen, balanceren en rennen tegen de muur aan. Veel schoenen zijn niet geschikt voor deze dingen.
Een goede freerunschoen
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen voorkeur en vind bepaalde schoenen beter dan andere, zelf heb ik inmiddels veel geprobeerd en heb ik voor mijzelf wel een aantal eisen waaraan een freerunschoen moet voldoen. Hij moet goede grip hebben, vaak schoenen waar niet heel veel profiel onder zit hebben de meeste grip. Er mag geen dikke ‘’demper’’ onder je hak zitten (denk aan nike airmax etc.) Dit lijkt juist goed, omdat je dan een schokdemper hebt, maar wat vaak gebeurd is dat je een verkeerde techniek van landen gaat gebruiken en dit uiteindelijk nadelig is voor je ontwikkeling.
Een veel voorkomende blessure is een burse hiel, doordat je hard op je hak land is je hak eigenlijk een beetje burs en is het erg pijnlijk, dit kan je soms wel een aantal weken tegen houden om te trainen! Daarom is het belangrijk dat je vanaf het begin de juiste landingstechniek toepast. De schoen moet ook niet te zwaar zijn, je wilt er goed mee kunnen vliegen. En hij moet natuurlijk ook een beetje mooi zijn. In het kort: Platte zool met veel grip, niet te zwaar en mooi.
Speciale freerunschoenen
Tegenwoordig hebben een aantal bekende freerunteams een speciale freerunschoen uit gebracht, de bekendste zijn wel die van Tempest Freerunning, Storror en Team Farang. Zelf heb ik ook de schoenen van Team Farang. De schoenen hebben echt ontzettend veel grip, ik heb nog nooit schoenen gehad met zoveel grip. Ze zijn mooi en de schoen is licht. Voor het mooi vind ik de “schokdemper” op de zool nog iets te dik, hierdoor merk je het niet heel goed als je verkeerd land. Het voordeel daarvan wel is dat je iets meer risico’s kan nemen met tricks waarvan je niet zeker weet of je ze goed land, of dat echt verstandig is, is vraag 2.
Freerunschoenen tijdens de les
In de zaal mag geen gebruik gemaakt worden van je buitenschoenen, hierdoor komen veel kids aan het begin met zaal schoenen die ze tijdens de gymles gebruiken. Uit mijn ervaring weet ik dat deze schoenen vaak heel erg glad zijn en totaal geen grip hebben, niet heel erg geschikt om te freerunnen dus. Belangrijk is dat ook de binnenschoen aan de boven genoemde eisen voldoen. Je hebt genoeg schoenen die geen zwarte zool hebben, maar wel genoeg grip.
Mijn tip
Ben je een freerunner, net begonnen of al een tijdje bezig? Ga opzoek naar goede schoenen. Met hockey heb je een hockey stick nodig, met tennis een racket en met freerunnen goede schoenen. Met goede schoenen kan je makkelijk je wall runs maken, sticken op een gladde bar en de juiste landingstechniek toepassen zodat je geen onnodige blessures oploopt.